Ghosting: een storend verschijnsel

Het eerste gesprek was positief, aan het tweede hield je een nog beter gevoel over, dus een uitgebreid voorstel kan de laan uit. En dan… niks…..heel lang niks…. Het spookje heeft het op jou gemunt. Pijnlijk, frustrerend en storend. Waarom word je geghost? Hoe ga je hiermee om en hoe kun je het in de toekomst vermijden? Je leest het in dit artikel.

Wat is ghosting?

Ghosting is een term die wordt gebruikt om het beëindigen van een persoonlijke relatie te beschrijven door plotseling alle communicatie met de andere persoon te verbreken zonder enige uitleg. Het gaat vaak om het negeren van telefoontjes, appjes en andere vormen van contact. Hierdoor verdwijn je feitelijk uit het leven van je (voorheen) persoonlijke relatie 👻 

Dit tenenkrommende verschijnsel komt tegenwoordig steeds vaker voor in persoonlijke, maar zeker ook zakelijke kringen. Dit komt voornamelijk door de opkomst van online daten en andere digitale communicatie. Hierdoor kan het voor mensen makkelijker worden om zonder uitleg te verdwijnen.

Vijf redenen waarom het spookje het op jou gemunt heeft

  1. Het spookje vindt direct ‘nee’ zeggen onfatsoenlijk, dus vraagt hij of je een voorstel in elkaar wilt zetten. Zo kan hij eenvoudig en subtiel wegvliegen van je.
  2. Het fantoom heeft keuzestress. Een beslissing maken is niet altijd even makkelijk; je kop in het zand steken is dat wel.
  3. De prijs is veel hoger dan het beschikbare budget. Met andere woorden: het geld is er niet. De trots van het spookje zit hem in de weg en hij durft dit niet te melden. Negeren is in dat geval een interessant alternatief voor hem.  
  4. Het spookje vindt je geen fijn persoon. Dat kan natuurlijk altijd, maar een definitieve radiostilte inlassen is een zwaktebod. 
  5. Het spookje heeft geen tijd voor je. Hij is te druk met zijn (eigen) werk, is op vakantie of heeft met andere privé-omstandigheden te maken. Je ingebeelde vriend heeft gewoon even andere prioriteiten.

Drie manieren hoe je met het spookje om kan gaan

  1. Je stuurt het spookje meerdere berichten en pleegt een aantal wanhopige telefoontjes. Na elke handeling voel je de frustratie toenemen. Je bent boos op het spookje.
  2. Je speelt hard to get en laat het spookje met rust en wacht ongeduldig tot hij contact met je opneemt.
  3. Je wacht niet langer en besteedt aandacht aan relaties die wél weten wat goed communiceren inhoudt.

Drie manieren hoe je spookjes kunt vermijden

  1. Stel vroegtijdig kritische vragen. Toets op ambitie, budget en urgentie. Zo kom je er snel achter of de andere partij inderdaad klaar is voor een samenwerking.
  2. Plan altijd een vervolgafspraak in. Geeft de andere partij aan later deze week een reactie op het voorstel te willen geven? Prima, maar bepaal wel gelijk het moment wanneer en hoe -(video)bellen of face to face- deze reactie gegeven wordt.
  3. Houd je ogen open voor die welbekende rode vlag. Doet je contact heel kortaf nadat je de prijs hebt genoemd? Dan is de beslissing waarschijnlijk al gemaakt.

Je ingebeelde vriend

Een spook is iets waarvan we denken dat het bestaat, maar er in werkelijkheid niet is. Een vriend die je je ingebeeld hebt. Dit voelt niet fijn, maar maak je er vooral niet te druk om. Sommige mensen zijn nou eenmaal communicatief wat minder vaardig. Of gewoon asociaal.

Deze artikelen vind je misschien ook wel interessant 🧐

Prijzen op je website: wel of niet vermelden?

Waarom Webflow? Wij geven je vijf goede redenen!

Wat is SEO en waarom zet Moving Mouse hierop in?

Ontdek of Moving Mouse bij je past 🐭

De inzet van een volledig Webflow-team voor de prijs van slechts één medewerker. Snelle oplevering en geen contracten of verrassingen. Plan een gratis adviesgesprek en ontdek of we een match zijn.